英國文化協會、台北藝術產經研究室與社團法人台灣文化政策研究學會首度聯手合辦【文化價值評量論壇】,邀請英國藝術暨人文研究委員會 (Arts & Humanities Research Council, AHRC) 文化價值計畫主持人Professor Geoffrey Crossick來台演講,分享「文化價值評量計畫」的論點 (arguments) 及研究發現(core findings),以及透過研究發現,引出欲辨認和測量文化價值時需探討的四個核心問題。

英國引領全球文創經濟20多年,近來發現文創政策評估嚴重的經濟化、產值化。藝術文化活動的文化產出,經常透過統計的計量加以評估其價值,尤其是文化的經濟效益,如觀光、雇用、創意產業的數值。而英國政府部門明確體認到,文化價值的調查統計,僅包含這些數值是絕對不足以公正的評量。於是「英國藝術與人文研究委員會」(AHRC) 自2012年到2016年3月,完成了為期3年斥資約5,000萬台幣,70個子計畫的「文化價值評量計畫」(Cultural Value Project)。試圖在人文學科的質性方法與社會科學量化的方法,重新找到文化價值公共論述的平衡點。論壇對象開放大眾相關領域人士參與。

英國藝術暨人文研究委員會(AHRC)文化價值計畫研究報告:https://culturalvalueproject.wordpress.com/

**本論壇以英語進行,不另提供口譯服務**

日期:2017年10月7日(星期六)
時間:09:00-12:30
地點:國立臺灣藝術大學 藝術管理與文化政策研究所(5樓)
主講者:Professor Geoffrey Crossick 英國藝術暨人文研究委員會 (Arts & Humanities Research Council) 文化價值計畫主持人

報名費用:台北藝術產經研究室會員、社團法人台灣文化政策研究學會會員免費;非會員請現場繳交新台幣$200報名費,線上報名即日起至10月6日中午截止,歡迎現場報名!

立即報名:https://goo.gl/forms/zndEO8KQorabGKGi2

合辦單位:英國文化協會、台北藝術產經研究室、國立臺灣藝術大學、社團法人台灣文化政策研究學會

—————————————————–

British Council, Taipei Art Economy Research Centre, National Taiwan University of Arts, and Taiwan Association of Cultural Policy Studies jointly host Cultural Value Seminar and to introduce Professor Geoffrey Crossick. Professor Crossick was Director of the UK Arts & Humanities Research Council’s Cultural Value Project whom will give a talk on ‘Understanding the value of arts and culture: four key questions’.

The ways in which we discuss, understand and evidence the value of arts and culture has in recent years become a matter of considerable interest across many countries. The UK’s Arts & Humanities Research Council (AHRC) established a three-year Cultural Value Project building on the 70 original pieces of work funded by the AHRC and selectively drawing on other existing evidence which reported last year. Professor Crossick will be presenting some of the core findings of that project which, although drawing above all on UK research and experience, raises important questions for any society seeking to identify and capture the value of arts and culture, and it is around those key questions that his talk will be structured.

The Report from the Cultural Value Project: https://culturalvalueproject.wordpress.com/

Date: 7 October (Sat.), 2017
Venue: 5F Graduate School of Arts Management and Cultural Policy, National Taiwan University of Arts
Speaker: Professor Geoffrey Crossick, The UK Arts & Humanities Research Council’s Cultural Value Project Director

Registration fee: Pay the registration fee NT$200 upon arrival. Free for members of Taipei Art Economy Research Centre, and Taiwan Association of Cultural Policy Studies.

Enrollment: Registration will be opened from September 13 to October 6, 2017. Registering on the day of the seminar is accepted.

Online Enrollment: https://goo.gl/forms/zndEO8KQorabGKGi2

Organizers: British Council, Taipei Art Economy Research Centre (TAERC), National Taiwan University of Arts, Taiwan Association of Cultural Policy Studies (TACPS)

議程 Agenda:
Registration 09.00-09.30
09.30 -09.40 (10min): Welcome Remarks
09.40 -10.30 (50min): Professor Geoffrey Crossick – Understanding the value of arts and culture: four key questions
10.30 -10.50 (20min): Q&A
10.50 -11.00 (10min): COFFEE BREAK
11.00 -11.20 (20min): Dr. Jerry C.Y. Liu – Cultural Value and Cultural Impact Assessment in Taiwan
11.20 -11.40 (20min): Dr. Jerry C.Y. Liu – Taiwan Cultural Value Project: Reporting preliminary survey findings
11.40 -12.00 (20min): Panel Response
12.00 -12.30 (30min): Panel Discussion: Reflections on Cultural Value, and Cultural Impact Assessment in Taiwan
12.30 Adjourn